Založ si blog

Splní sa môj sen?

Splní sa môj sen?

Koronovírusová situácia je strašná, nič také naše generácie nezažili. Vyrastala som v socializme, pamätám si na pár druhov jogurtov, chleba, sladkostí – Princeska, žuvačka Pedro – tie som si žmoliac korunky v ruke kupovala ….V malom okresnom meste, kde som rástla, bola mliekareň, konzerváreň (tam som v lete brigádovala), cukrovar, čokoládovka, paneláreň, vagónka …družstvá produkovali bio mäso a bio zeleninu. A to všetko nám stačilo. Iba pár druhov, ale kvalitných. Kvalita nad kvantitou. Mali sme vlastné odevné, obuvnícke produkty, šili sa košele, kvalitné kabáty …a tak ďalej. Mimochodom, pozrite si staré módne časopisy – Dievča, a už ani neviem ako sa volali…aká umelecká úroveň ich charakterizuje. Odborníci by ma doplnili ohľadom ťažkého či strojárskeho priemyslu. Spomínam na tento čas s nostalgiou. Globalizácia s jej presúvaním tovaru z jedného konca sveta na druhý všetko toto zničila. Iba globalizácia? Pán Mikloš sa opäť vynoril vo verejno-právnej televízii. Situácia v nej sa zrejme následkom volieb opäť uvoľnila vzhľadom na odchod dlho vládnucej garnitúry …a skrachované protislovenské v kúte čušiace sily, ktoré vypredali národný strategický majetok, takže obrovské sumy ročne opúšťajú štát, opäť ožili. Pán Mikloš zo seba súkal niekoľko naučených ekonomických poučiek….nie som odborník, ekonómovia by možno doplnili, že neoliberálne teórie sú už dávno prekonané. Nie, Slovensko nie je schopné fungovať v žiadnom odvetví sebestačne…povedal pán Mikloš….

Tak sa zamýšľam, vlastne tajne dúfam, že vírus pomôže môjmu snu ….Patrím k tým, ktorí nepodľahli davovej hystérii v nakupovaní, už zo socialistických čias som zvyknutá kupovať menej a kvalitné produkty na dlhšie obdobie. Vidiac mobilizáciu určitých odvetví ľahkého priemyslu v súčasnej veľmi náročnej a nebezpečnej situácii, týkajúcej sa produkcie rúšok, dezinfekčných roztokov a ďalších komodít, rozhorel sa v mojej duši plamienok nádeje. …Nádeje, že naštartuje naša vlastná slovenská produkcia v mnohých oblastiach. Myslím si, že táto pandémia musela prísť. Stupeň globalizácie dosiahol nebezpečnú hranicu. Globálny trh sa musí rozpadnúť na jednotlivé lokálne trhy. Realita však dávkuje do môjho sna kvapôčky vážnych pochybností. Kto bude pracovať na poliach, v maštaliach? Pracanti s poctivým prístupom a cítením sú dávno v dôchodku, resp. krátko pre ním, neoliberálna doba zničila poľnohospodárske školy, mladí nechcú a nevedia manuálne pracovať, všetci chcú byť v kanceláriách, chcú si iba užívať … mimochodom, dávno mi napadlo, aké bezbrehé a povrchné typy zábavy a využívania voľného času táto globalizačná doba priniesla…. Potrebujeme oživiť pravé hodnoty….Ešte jednu vec spomeniem – paradoxne, v čase tvrdej totality, keď celá kultúrna produkcia podliehala prísnej cenzúre zo strany jedinej vládnucej strany, vznikli najkvalitnejšie diela filmárov, divadelníkov, dnešní mladí herci účinkujúci v bezduchých denných seriáloch, môžu hlboko závidieť strednej, staršej a starej generácii hercov, divadelníkov….aj školstvo bolo na oveľa vyššej úrovni…. Tak neviem, splní sa môj sen? A mám spolusnívajúcich?

Šeherezáda ako dúšok krištáľovo čistej vody

19.02.2011

Neviem ako vy, ale ja mám po krk seriálov, v ktorých sa za zmienku stojace prezentujú len ženy, ktoré menia chlapov ako špinavú bielizeň. Umelé, zredukované len na jednu prapôvodnú podstatu. V hlave nič, len to, akú push-up podprsenku alebo minisukňu si obliecť, aký účes a make-up nahodiť. Tento prístup sa k nám importoval zo západnej, najmä americkej pseudokultúry, [...]

Lesk a bieda našich dní

24.01.2011

Vychádzam z drogérie, vyhŕňam si kapucňu, naťahujem rukavice a kráčam k zastávke autobusu. Spokojná s nákupom vkročím na most, ktorý sa klenie ponad rušnú cestu. Na tej sa teraz v špičke motorizovaní ponáhľajú „do hrobu“. A v tom zachytím ten pohľad. Pohľad zošúverenej drobučkej starenky, ktorá skromne stojí skoro v strede mosta a pred ňou malý umelohmotný [...]

Prečo nemám rada pravicu, ale uznávam jej nevyhnutnosť

19.01.2011

V priebehu porevolučných rokov, keď sme asi všetci zažili nóvum politických diskusií, som si uvedomila, že zo mňa pravicovo zmýšľajúci človek nikdy nebude. Že vraj jedine pravica vie efektívne riadiť spoločnosť, jedine ona vie šetriť a nerozhadzovať peniaze! Nesúhlasím s obľúbeným mottom pravicovo zmýšľajúcich, že pravica zdroje vytvára a ľavica len [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6551x
Priemerná čítanosť článkov: 1638x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy